Prošli jsme si tvrdou školou, ale lidé ale drželi víc pospolu, hodnotí starostové Litovle a Uničova jarní karanténu

4. listopad 2020

Dva týdny v karanténě prožili ve druhé polovině březně lidé z Litovle, Uničova a Červenky kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem. S tím se teď ale potýká celé Česko. Jak se s ohledem na akutální dění dívají obyvatelé zmíněných měst zpětně?

„V určitém slova smyslu to ty lidi hodně semklo. Myslím si, že když jsou teď v karanténě, tak už to pro lidi není nic nového, už jsme si to nějak odžili. Tak, si myslím, že to přijali,“ srovnává současnou situaci s jarním uzavřením města paní Eva z Litovle. Občas se ale mezi lidmi objevují nespokojené hlasy, které poukazují na jarní a aktuální počty nakažených koronavirem a nerozumí dřívějšímu uzavření města.

„Samozřejmě to na sociálních sítích vnímáme. Tehdy bylo fakt kolem 30 případů, to ani Praha neměla. Bylo to něco nového. A bylo vytrasováno přes 1000 osob, které mohly být touto infekcí nakaženy,“ říká nezávislý litovelský starosta Viktor Kohout. „Uplynulo pár měsíců a dnes už se na Litovelsko a Uničovsko prstem neukazuje, protože vidíte, že ta situace může potkat jakékoli místo,“ dodává Kohout.         

Podle Kohouta tak Litovel, Uničov nebo Červenka už nemají negativní nálepku. Mezi lidmi ale vidí větší nedůvěru k epidemiologickým opatřením. Podobně to vnímá i uničovský starosta Radek Vincour z ODS. „Nechodí jasné zprávy, informace jsou protichůdné, občan je v nejistotě, přestává věřit a to je to nejhorší. Je potřeba nám jasně říci, co máme dělat. Měli bychom dbát na to, abychom mezi sebou tu důvěru zase našli, třeba dobrým slovem, dobrým příkladem,“ uvedl Vincour.

Starosta chce proto obyvatele města povzbudit. Tradiční vánoční jarmark se sice v Uničově nejspíš neuskuteční, plánuje ale alespoň rozsvícení stromečku domácnostem zprostředkovat online. „Velice rád bych vyzval občany Uničova, aby po rozsvícení stromečku vyšli na balkón a zapálili prskavky, abychom dětem ty oči rozzářili,“ dodává Starosta. Do města chce navíc pozvat kapelu, která by místním zahrála pod okny.

autor: bas
Spustit audio