Prostějov jedná o rekonstrukci Místního nádraží. Opravy začnou do dvou let

31. červenec 2017

Železniční stanice Prostějov místní nádraží roky chátrala. Zpustlá budova má teď ale nového vlastníka a ten ji chce opravit. Jedná proto s městem o její budoucí podobě. Magistrát plánuje na nádražní budově odhalit pamětní ceduli se jmény židovských obyvatel deportovaných do koncentračních táborů.

„Je to stará budova a dlouho se do ní neinvestovalo. Máme třeba problémy se střechou. Část, kde pracujeme, je celkem v pořádku. Tedy kromě oken, ta už se pomalu rozpadají,“ popisuje stav Místního nádraží výpravčí, který ve stanici pracuje.

V minulosti opravu nádraží pozdržela snaha o zapsání budovy na seznam kulturních památek. „Objekt jsme od původního vlastníka převzali loni v červenci. České dráhy rekonstrukci plánovaly, ale projektovou přípravu i samotnou stavbu zastavilo řízení o prohlášení prostějovského Místního nádraží za kulturní památku,“ upřesňuje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Letos podle ní vznikne projekt za milion korun. Opravy začnou do dvou let. „Čeká nás oprava fasády, střechy, výměna oken, dveří, dispoziční úprava interiéru,“ přibližuje Šubová rozsah rekonstrukce.

Prostějov místní nádraží

K opravám se má vyjádřit také Prostějov, který si přeje zachovat v budově pobočku pošty a občerstvení. „Správa nám nabídla, jestli chceme něco zachovat, změnit nebo využít nějaké prostory. Chceme, aby na budově Místního nádraží byla deska, na které by byla jména všech našich židovských spoluobčanů, kteří odtud za druhé světové války odjížděli,“ dodala sociálnědemokratická primátorka Alena Rašková.

autor: tas
Spustit audio