Prostějov vyráží do boje proti uschlým stromům v parcích. Pořídí speciální psí pisoáry

29. březen 2016

Speciální místo určené pro venčení psů má zabránit ničení stromů a keřů v městských parcích. Tedy alespoň podle Prostějova, který chce koupit čtyři psí pisoáry.

Vypadají jako kámen a lákají psy na pach ostatních. Dobré zkušenosti s nimi mají v sousedních Držovicích, které je pořídily už před několika lety.

„Chodí tam více psů. Když budete mít široký prostor, kde bude stát balvan, tak ten pes půjde tam. Nevím, proč tomu tak je, ale je to tak,“ říkala Zdeňka Poláková z Držovic v listopadu loňského roku.

Její pes Ben se na psí pisoáry naučil rychle. Stejně jako další místní psi. A tak má obec pisoárů pět a bude kupovat další. Stejně jako sousední Prostějov, který chce speciální toalety teprve vyzkoušet.

„Květiny nebo ty malé stromky, to může pár psů taky poškodit. Proto já mám fenku, protože mám zahradu,“ vítá nápad Jiřina Hrbatová, která ve Smetanových sadech v centru Prostějova venčí fenku hrubosrstého jezevčíka Betty.

Právě v parcích by psí toalety měly podle radnice pomoci.

Psí pisoár v Držovicích

„Měly by být zatím pro tuto chvíli čtyři. Dva do Kolářových sadů, dva do Smetanových sadů. Je to taková novinka. V rámci toho, že v těchto dvou parcích byla nová výsadba stromů a ty stromy trpí, pokud u nich psi močí a narušují tak kmeny,“ vysvětluje náměstek primátorky Jiří Pospíšil z hnutí PéVéčko.

Čtěte také

Pokud by se pisoáry osvědčily, mohlo by jich časem v parcích být více.

Psí pisoár v Držovicích
autor: tas
Spustit audio