Prostějovské vlakové nádraží se dočká rekonstrukce za několik desítek milionů korun

27. květen 2019

Kompletní proměna čeká v příštích letech prostějovské vlakové nádraží. Správa železniční dopravní cesty počítá například se stavbou bezpečného podchodu, který ve stanici zatím není. Co všechno se na nádraží změní, se železničáři řeší i zástupci města, kterému patří pozemky okolo nádraží.

„Součástí modernizace nebude jen samotná železniční infrastruktura, ale stanice dostane nová nástupiště, informační systém, zabezpečovací zařízení nebo podchod,“ uvedl mluvčí Správy Marek Illiaš s tím, že před nedávnem železničáři vypsali veřejnou soutěž na zpracování projektu. Současně jednají s městem Prostějov.

„Správa železniční dopravní cesty nás oslovila ve věci spolupráce na rekonstrukci hlavního nádraží v Prostějově. Budova je ve vlastnictví SŽDC. Budova má svoji historickou hodnotu. Zajímavostí je, že tahle budova měla stát v Krnově, ale projekt se realizoval v Prostějově,“ řekl náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal z hnutí ANO. Podle něj se schůzka uskuteční tento týden.

„Budeme dojasňovat naše a jejich požadavky, protože město je vlastníkem přilehlých pozemků. Rádi poskytneme součinnost, abychom projektovou dokumentaci pomohli vytvořit a sloužilo to dalším generacím. Chceme, aby to bylo důstojné nádraží a drželo si svoji úroveň,“ dodal Rozehnal s tím, že v plánu je například také vybudování parkoviště. Právě nedostatek míst na parkování je jedním z nedostatků prostějovského nádraží. Podle správy začne modernizace nejdříve za tři roky.

autor: tas
Spustit audio