Průmyslové Muzeum císaře Františka Josefa a Vlastenecký spolek muzejní vznikly v Olomouci před 140 lety

17. prosinec 2023

V roce 2023 si připomínáme výročí spojená s Olomouckým muzejnictvím. V  druhé polovině devatenáctého století ve městě vznikla jedna česká a jedna německá instituce. Olomoucké sběratelství má ale hlubší tradici. 

Kupříkladu základy sbírek Arcidiecézního muzea sahají do sedmnáctého století k biskupu Castelcornovi a ještě hlouběji do minulosti k jeho předchůdcům.  První veřejné muzeum ve městě je zase zřejmě spojeno se sbírkami univerzitními.

My se však vrátíme hlavně ke dvěma zcela odlišným institucím založeným v letech 1873 a 1883. Vlastenecký spolek muzejní, na který navázala dodnes působící Vlastivědná společnost muzejní v Olomouci, byl významný pro celou Moravu. Nová kniha se snaží představit jej pohledem kritickým, ale formou populární a výpravnou.

Kniha o Průmyslovém muzeu císaře Františka Josefa, které vzniklo v Olomouci o deset let dříve a působilo do roku 1924 je zatím v plánu, ale na výstavu je možné se vypravit do Vlastivědného muzea v Olomouci.  Prohlédnout si na ní můžete podivnou židli z krouceného dřeva, sofistikované hodiny, staré kovářské práce, historické zbraně, povlak na polštář ze 17. století a další exponáty.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio