První jarní zeleninou je rebarbora. Věděli jste, že se jí říká i reveň?

Reveň neboli rebarbora je vytrvalá jarní zelenina a současně léčivá rostlina. Někteří ji chybně označují za ovoce. Patří mezi nejzdravější zeleniny u nás, kdysi nesměla chybět v žádné zahrádce, kde se sklízela jako první, protože raší už brzy zjara a sklízí se až do července.

Z rebarbory se používají pouze tepelně zpracované řapíky. Vyrábí se z nich marmelády, džemy, šťávy, kompoty, náplně do buchet, knedlíků a moučníků. Může se ale použít i ve slané variantě jako čatní k masovým pokrmům.

Původ rebarbory

Rebarbora pochází z Asie, jejím domovem je Čína a Tibet, kde už před více než třemi tisíci lety znali a oceňovali její kvality a léčivé účinky na lidský organismus. Do celého světa ji pak rozšířili Arabové. Rebarbora je velmi nenáročná zelenina, která na svém stanovišti vydrží mnoho let bez zvláštní péče.

Pěstování

Chcete-li si rebarboru pořídit na vlastní zahrádku, uděláte asi nejlépe, když požádáte zahrádkáře, který ji pěstuje, aby vám část rostliny odkopnul. Většinou je to nejlepší a nejjednodušší způsob. Vypěstovat si ji ale můžete i z koupených semen. Je to rostlina dosti odolná proti škůdcům.

Rebarbora na konci března

Skladování a zpracování

V chladničce vydrží řapíky rebarbory zhruba měsíc. Dobře se dají také zamrazit, a to jak syrové, tak tepelně upravené. Většinou se ale uchovává ve formě zavařeniny, kompotu nebo šťávy. Zpracováváme pouze zdužnatělé řapíky (podle druhu rebarbory mají barvu zelenou, růžovou až červenou), omyté, oloupané a zbavené vláken je krátce povaříme a vodu vylijeme. Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové nepoužíváme při vaření hliníkové nádobí.

Čtěte také

Účinné látky v rebarboře

Vysoká kyselost rebarbory neznamená, že má vysoký obsah vitamínu C. Je tomu právě naopak, zato obsahuje o to víc vitaminů skupiny B a kyseliny listové. Bohatá je na vápník, hořčík, mangan a vlákninu. Rebarbora zlepšuje dopravu živin do buněk, zbavuje střeva jedovatých látek, aktivuje energii buněk a uklidňuje nervy, zvyšuje také činnost svalů, pozitivně působí na kůži, posiluje vlasy a mimo jiné pomáhá při hubnutí.

Upozornění

Rebarboru nikdy nejíme syrovou a neloupanou a neměli bychom ji konzumovat více než dvakrát týdně. Listy nejíme nikdy, obsahují kyselinu šťavelovou a jsou jedovaté. Není vhodná pro ty, kteří trpí onemocněním kostí, močových cest a revmatismem. Opatrně bychom měli postupovat u dětí.

Rebarborový koláč na plechu

Rebarbora v kuchyni

V kuchyni se fantazii meze nekladou, i když – jak už bylo řečeno – používá se rebarbora především na sladké pokrmy jako buchty, koláče, štrůdly a všude tam, kde se hodí jablka. Ale můžete ji zkusit přidat do jogurtu, vyrobit domácí zmrzlinu nebo kompot či marmeládu zkombinovat s jinými druhy ovoce.

autor: av