První kavárna v Praze vznikla roku 1714. Káva se nejprve popíjela jen tak na ulici vestoje

15. listopad 2023

Historii pražských kaváren začal psát Georgius Deodatus Damascenus. Jak jeho jméno napovídá, pocházel ze syrského Damašku. Není jisté, zda byl arménské či arabské národnosti, ví se však, že přestoupil na křesťanskou víru.

Několik let putoval severní Afrikou a Evropou a sbíral zkušenosti i vzdělání. Nejprve začal podnikat ve Vídni a po roce 1700 zavítal do Prahy. Nepřehlédnutelný Deodatus brázdil pražské ulice v arabském oděvu s turbanem, širokými nohavicemi, ve střevících se zdviženými špičkami, vyzbrojen stříbrnou konvičkou s navařenou kávou, spoustou koflíčků a také jednoduchými kamínky na dřevěné uhlí, když bylo třeba chladnoucí černý mok přihřát.

Káva se nejprve popíjela jen tak na ulici vestoje a bylo to pro Pražany cosi velmi exotického. Když bylo třeba, zašel Deodatus za zákazníky přímo do domu. Úspěch měl veliký, a tak si později pronajal dřevěnou boudu na malostranském konci Karlova mostu. A tak roku 1714 vznikla první pražská „kafírna“. Po čase se posunul do kamenného obchůdku vedle malostranské věže. Tam kávu prodával až do smrti.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.