První samoobslužná prodejna v Olomouckém kraji nahradí původní obchod s potravinami. Otevře v Měrotíně

27. červen 2023 11:00

V Měrotíně na Olomoucku zahájí v červenci provoz první bezobslužná prodejna v Olomouckém kraji. Původní obchod s potravinami v obci zanikl loni na podzim. Zástupcům obce se poté nepodařilo najít nového provozovatele. Rozhodla se proto vyzkoušet variantu prodejny bez obsluhy.

Regály se zbožím první samoobslužné prodejny potravin v Olomouckém kraji

„Jsme ve fázi příprav. Řekla bych, že máme naskladněných 50 % zboží,“ popisuje paní Aneta do jedné z polic regálu vyrovnává cukr, do dalšího sirupy. Jsme v budoucím obchodě v Měrotíně na Olomoucku. Na první pohled vypadá jako běžná prodejna, fungovat ale bude jinak. Půjde totiž o první samoobslužný obchod v kraji.

„Díky našemu bezobslužnému systému si zákazník nakoupí i v devět hodin večer. Celá prodejna je pod kamerovým systémem, tím je ošetřena bezpečnost. Já věřím v dobro lidí a že je to pro všechny šance, jak oživit obec a jak zajistit dostupnost potravin i té starší generaci,“ pokračuje obchodnice.

Tento obchod nahradí původní prodejnu s potravinami, která skončil loni na podzim kvůli rostoucím provozním nákladům. Samospráva obce pak nenašla nového provozovatele a právě proto se rozhodla vyzkoušet netradiční bezobslužnou variantu. „„Rozhodli jsme se, že využijeme prostory, které má obec k dispozici a nejsou zrovna využívané. Museli jsme je zrekonstruovat. Spoustu věcí jsme si udělali sami,“ přibližuje lidovecká starostka Miroslava Vaňková.

Regály se zbožím první samoobslužné prodejny potravin v Olomouckém kraji

Prodejna by se měla otevřít během července. Chybějící služby řeší i v dalších obcích v kraji. Obchod loni skončil také v Domašově u Šternberka. Nového provozovatele se ale podařilo najít. Obec mu prostory nabízí za symbolický nájem, otevřít by se mělo v září. „Koncept toho obchodu je v podstatě takový, že by se kvalitní potraviny měly vrátit na vesnici. To znamená, že tu budou nějaké regionální potraviny. My z vlastní výroby sem budeme dodávat jelení klobásy a sortiment, který budou obyvatelé vyžadovat. Pro starší obyvatele je servis dovozů menších nákupů z popisuje nový nájemce Martin Figura.

Malé prodejny v kraji finančně podpoří i olomoucké hejtmanství. V září jeho vedení plánuje vyhlásit dotaci určenou právě takovýmto obchodům.

Spustit audio