Pstruh po mlynářsku

31. březen 2015

Pstruh je jedna z nejchutnějších českých ryb. Delikátní chuť pstruha nevyžaduje příliš složité úpravy ani výraznější kořenění. Chuť pstruha nejlépe ladí s jemnými bylinkami, kmínem, trochou slaniny, citronem, máslem, liškami, mandlemi a bílým vínem.

Suroviny: 4 pstruzi, olej, 60 g másla, hladká mouka, petrželová nať, citronová šťáva, sůl.

Postup: Očištěné omyté pstruhy pokapeme citronovou šťávou rozmíchanou se solí a na chladném místě necháme 30 minut odležet. Potom osušíme, osolíme na povrchu i uvnitř, obalíme v mouce a na rozehřátém oleji pomalu opékáme. Po chvíli obrátíme a dopečeme. Máslo rozehřejeme, smícháme s citronovou šťávou a nadrobno nasekanou petrželovou natí. Pstruhy na talířích přelijeme připraveným máslem a podáváme s vařenými brambory a s míchaným zeleninovým salátem.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.