Pylová sezona začala o čtyři týdny dřív, čekárny alergologických ambulancí se plní

12. březen 2019

Rýma, pálení očí, únava. Čekárny alergologických ordinací v Olomouckém kraji začínají s oteplením plnit pacienti, kterým působí zdravotní potíže pyl. Aktuálně je nejvíc trápí kvetoucí lísky a olše. Další stromy je budou za nedlouho následovat.

„Pylová sezóna začala o čtyři týdny dřív. Takže už nyní jsou čekárny naplněny. Většinou to bývalo až ke konci března,“ popisuje vrchní sestra alergologické ambulance olomoucké fakultní nemocnice Olga Nedvědová. Fakt, že se vzduchem šíří první alergeny v podobě jarního pylu mi potvrzuje jedna ze zdejších pacientek, paní Helena. I ona musela vyhledat lékařskou pomoc. „Mám sennou rýmu, začaly kočičky, jívy. Takže kýchám a chodím na pravidelnou kontrolu,“ popisuje pacientka.

Mezi nejčasnější jarní pylové alergeny patří podle přednosty alergologie fakultní nemocnice Jaromíra Bystroně kromě zmíněné vrby také olše a líska. A zanedlouho k nim přibude bříza.
Pacienti, kteří mají lehčí potíže, to zvládnou s léky od obvodního lékaře. Ti co mají problémy výraznější, tak jsou samozřejmě vyšetřeni u specialistů. Tam už mají tu léčbu nastavenu tak, jak budou potřebovat,“ vysvětluje přednosta alergologie fakultní nemocnice. Podotýká, že lidé by návštěvu lékaře rozhodně neměli odkládat.

„Když se to léčí včas a je to na jeden alergen, tak většinou je léčba účinnější. Včetně alergií na domácí zvířata,“ upřesňuje Jaromír Bystroň s tím, že lidí s alergiemi přibývá. Za vinu to dává životnímu prostředí, které se zhoršuje. Ale třeba taky stresu. Alergikům doporučuje sledovat online pylové zpravodajství. Z Olomouce Barbora Sonnková, Český rozhlas.

autor: bas
Spustit audio