Radoslavu Matherovi bude brzy 95 let, přesto každý den usedá ke klavíru. Hudba ho provází celý život

Rád si pouští swingové evergreeny. „Jsou hodnotné a posluchačsky vděčné, těší nás už od 30. let minulého století,“ říká. Radoslav Mather se hudbě věnuje celý život, začínal jako harmonikář v kapele v rodném Grygově. Ale hrál i v cimbálovce, dechovce a různých big bandech.

Tři roky strávil u pomocných technických praporů v táboře v Petřvaldě. Fáral na dolech Hedvika a Pokrok, které posléze přejmenovali na Fučík I. a II. „Byla tam se mnou spousta herců a hudebníků a všichni nějak uplatnili své umění,“ vzpomíná. I během plnění vojenských povinností mohli hrát. „Dokonce se naší kapelou, která tam vznikla, velitelé chlubili,“ usmívá se.

Dokonce se naší kapelou, která tam vznikla, velitelé chlubili.
Radoslav Mather o hudební kapele během vojenského výcviku

Několik let pracoval Radoslav Mather v podnicích Moravia a Meopta, následně působil jako profesionální vinárenský hráč v malých skupinách. Dostal dokonce několik nabídek z velkých orchestrů v Praze a Brně, kde občas zaskakoval, ale kvůli rodině zůstal na Moravě. „Raději jsem pomáhal svým dvěma synům s němčinou, angličtinou a matematikou,“ vysvětluje.

Vede pěvecký kroužek a rád brouzdá po internetu

Radoslav Mather každý den usedá ke klavíru, v Domově seniorů Pohoda v Olomouci Chválkovicích, kde žije, vede pěvecký kroužek. Prozradil také, že ve svém věku rád brouzdá po internetu.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru s Rodoslavem Matherem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio