Reflektory lidem svítí do oken. Hejčínský kostel tak musí po roce o půl změnit nasvícení

23. červen 2015

Většinu historických památek v Olomouci nepřehlédnete ani v noci. Svítí daleko do tmy. Problém ale je, když reflektory svítí také do oken okolních domů. A právě na to si stěžují lidé v Olomouci-Hejčíně.

Kostel sv. Cyrila a Metoděje je tam nasvícený zhruba rok a půl a celá akce tehdy město přišla na čtyři sta tisíc. Kvůli sporům se musí osvětlení změnit.

„Se stížnostmi jsme se setkávali, protože ty reflektory, které svítí na věž toho kostela, úplně nahoru na ten kříž, měly velký rozptyl světla. Reflektory se odrážely v oknech prvního patra domu, který je přímo vedle kostela. Lidi nebyli spokojeni s tím, že jim světlo narušovalo jejich rodinnou atmosféru,“ stručně nastínil začátek problémů s osvětlením dominanty Olomouce-Hejčína předseda místní komise Milan Novotný.

Neoklasicistní kostel s pětašedesátimetrovou věží vystoupil ze tmy před Vánocemi v roce 2013. Výkonné reflektory ale místní rozdělily na dvě skupiny. Jedněm vadilo, že jim světla svítí do oken. Druhá se ohradila, že nasvětlení kostela není takové, jaké původně mělo být.

„V té fázi, kdy už jsme si s tím nevěděli rady, tak jsme se snažili to vyřešit tím, že jsme vypli ty dva reflektory, které svítily úplně nahoru. Tím jsme vyhověli rodině, která se tím světlem cítila poškozená. Samozřejmě se okamžitě ozvali lidé, když zjistili, že ty dva reflektory už nesvítí,“ popisuje Milan Novotný.

A tak se hledá vhodné řešení. Lidovecký náměstek primátora Ladislav Šnevajs si vzal k ruce autora projektu a i s místními se nakonec shodli na třech krocích: „Stále tam chybí dokončit nasvětlení horní části věže. To je věc, kterou chceme odzkoušet na místě. Další záležitostí je osvětlení čelní fasády. To by se mělo udělat tak, aby světla, která nasvěcují čelní fasádu, neosvětlovala okolní domy. Chceme to dělat pomocí stínidel. A třetí věc, kterou chceme zdokonalit, je nasvětlení vstupního portálu světly, která tam teď jsou. Ta by mohla být napojena na veřejné osvětlení a mohlo by to přispět celkovému venkovnímu vzhledu kostela a jeho okolí.“

Čtěte také

I přes všechny stížnosti jsou ale místní na svůj kostel hrdí a chtějí, aby i v noci z dálky vítal lidi, kteří do Olomouce přijíždějí.

„Jsou rádi, že se to konečně osvětlilo. Kostel je krásný, je to dominanta města, symbol Hejčína. Když jedou auta, tak lidé vidí, že jedou někam, kde je něco pěkného,“ říká Milan Novotný.
Ladislav Šnevajs dokonce věří, že se osvětlení na druhý pokus podaří dodělat do 5. Července - svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Právě jim je totiž kostel zasvěcený: „Chceme, aby byl hejčínský kostel chloubou města a všichni, kteří přijíždí do Olomouce od Mohelnice a z toho směru, aby si uvědomili, že jsou v Olomouci a kostel svatých Cyrila a Metoděje, je vítá.“

autor: bam
Spustit audio