Rejchartice na Šumpersku hostí tradiční sochařské sympozium s názvem Andělárium

20. červenec 2019

Pod rukama řezbářů z různých koutů republiky na něm vznikla čtveřice plastik andělů v nadživotní velikosti. Sochy doplnily tamní andělskou galerii pod širým nebem. Vernisáž se koná v Rejcharticích v sobotu odpoledne. My jsme se na sympozium vydali ještě před ní.

„Bude se to jmenovat Anděl strážný umělce,“ popisuje brněnský řezbář Jiří Prchal, který opracovává kus dubového kmene, který už začíná mít podobu andělské postavy. Na Anděláriu tvoří už popáté. Akci si nemůže vynachválit.

Andělskou tematiku nezvolili pořadatelé sympozia náhodou. Sochy mají symbolicky posvětit místa spojená s čarodějnickými procesy a především s poválečným odsunem německého obyvatelstva.

„V Rejcharticích byli vysídleni kompletně všichni obyvatelé, co tu žili. Krajina v posledních letech po válce byla hodně poznamenána a těžce zkoušena,“ vysvětluje jedna z organizátorek Věra Kovářová.

Od prvního ročníku symposia v roce 2013 se počet andělů v Rejcharticích a okolí rozrostl zhruba na tři desítky. V budoucnu by mohly sochy zdobit i další místa v regionu. Sochy z letošního ročníku už můžou lidé obdivovat na rejchartické andělské louce a také podél turistické stezky vedoucí do Šumperka.

Na sobotní odpoledne navíc organizátoři Andělária připravili i bohatý program pro celou rodinu.

Spustit audio