Repliky historických železničních vozů se spojí v Legiovlak. Jeden vzniká i v Olomouci

13. květen 2013

Na kolejích se objeví unikátní kopie vlaku, který za první světové války používali českoslovenští legionáři v Rusku. Stavbu repliky iniciovala legionářská obec a historická souprava bude i pojízdnou expozicí. Od vzniku první jednotky dobrovolníků - legionářů uplyne příští rok 100 let.

Autorem projektu Legiovlak je Milan Žuffa-Kunčo. Vozy, jejichž repliky je třeba vytvořit, hledal se svými spolupracovníky po železničních depech.

Kopie zdravotnického vozu vzniká například v Olomouci.

„Tento vagón byl nalezený ve Veselí na Moravě, a protože byl dostupný, dovezl se do Olomouce,“ vysvětluje důvod vzniku právě v Olomouci Milan Žuffa-Kunčo. Další vagóny se našly různě po republice a jejich repliky vznikají poblíž místa jejich nálezu.

„V Rusku tito legionáři, kterých bylo téměř 70 tisíc, využívali víc než 10 tisíc těchto vagónů. A to chceme tímto projektem ukázat, jak byli šikovní, jak si dokázali pomoct v různých situacích,“ dodává Milan Žuffa-Kunčo.

Kompletní vlak by měl po českých železnicích začít jezdit od roku 2014 při příležitosti 100. výročí vzniku prvních dobrovolných legionářských jednotek a připomínat slavné legionářské tradice. Symbol legií bude jezdit šest let po českých městech.

autoři: bam , Marína Dvořáková
Spustit audio