Rok 2024 se v olomouckém Muzeu umění ponese především v duchu příprav stavby Středoevropského fóra

4. leden 2024 10:54

V Olomouci pokračují přípravy stavby Středoevropského fóra, v rámci Česka jedinečného muzea a galerie moderního umění střední Evropy. Stát bude v proluce u Muzea umění. Jeho zástupci už vysoutěžili generálního projektanta.

„Tento rok bude věnován intenzivnímu projektování,“ upřesňuje ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal. „Rozběhne se samotná projekční činnost. Vítěz si nastavil 21 měsíců, během nichž by měl doprojektovat a získat stavební povolení pro budoucí stavbu,“ dodal Zatloukal.

Zrekonstruované prostory bývalého kina, nově multikulturního centra Centrál

Část betonové stavby by měla vzniknout na 3D tiskárně. „Upínáme na to svou pozornost. Mimo energetické úspory se váže k možnosti výstavby systémem 3D například velká úspora železa. Potom s tou slupkou samotnou se dá velmi zajímavým způsobem pracovat s fasádou v rámci nějaké probarvenosti betonu v rámci městské památkové rezervace,“ říká Zatloukal.

Součástí Muzea umění bude i v únoru otevřené multikulturní centrum Centrál. Bývalé kino a první biograf se zvukovými snímky v Olomouci. Jeho opravy začaly v roce 2019.

Otevření Centrálu bude postupné

Podle vedoucího Alexandra Jeništy se musel měnit celý projekt a rekonstrukce přišla nakonec na téměř 100 milionů korun. Otevření Centrálu bude podle Alexandra Jeništy postupné.

„První část otevření pro veřejnost bude formou dne otevřených dveří. První půlrok, to je od února do konce divadelní sezony, tedy do června, bude věnován jakémusi zkušebnímu provozu, abychom se jako produkce s tím úplně novým zrekonstruovaným prostorem naučili správně zacházet. Úplně ostrá sezona začne až v září 2024,“ vysvětluje Jeništa.

Multifunkční sály Centrálu bude využívat i zmíněné Středoevropské fórum. Jeho centrální depozitář má pojmout až 200 tisíc uměleckých děl. V současné době vlastní Muzeum umění Olomouc přes 90 tisíc sbírkových předmětů s tržnou hodnotou zhruba dvě miliardy korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související