Rostou energie, roste vstupné. Za návštěvu bazénu nebo kina v Přerově si lidé připlatí o pět až dvacet korun

31. leden 2022

Zdražení ohlásila od prvního ledna většina sportovišť a kulturních zařízení města Přerova. Jejich provozovatelé tak reagují na nárůst cen energií. 

Třeba konkrétně do plaveckého areálu si lidé zaplatí v průměru o 5 korun více než dosud. Ale ani toto navýšení zvýšené náklady provozovatele nepokryje.

Náklady na jednodenní provoz areálu se pohybují v řádech desítek tisíc korun. „Megawatthodina stála do konce minulého roku 1470 korun, teď stojí 4700 korun,“ potvrzuje jednatel společnosti Sportoviště Přerov Jaroslav Hýzl.

„Megawatthodina stála do konce minulého roku 1470 korun, teď stojí 4700 korun.“
Jednatel společnosti Sportoviště Přerov Jaroslav Hýzl

Na zaplacení energií tak už teď zařízení v rozpočtu chybí zhruba čtyři miliony korun, zdražení vstupného má ztrátu alespoň částečně krýt. „Na hodinovém vstupném to udělá zhruba pět korun,“ říká Hýzl.

Radek si zaplavat do krytého bazénu chodí obden. To, že teď za vstup zaplatí o 5 korun více, mu nevadí. „I kdyby zdražili o dvacet nebo třicet korun, rád bych je dal, protože ten příjemný čas strávený na bazéně se vyplatí,“ odpovídá Radek.

V kině Hvězda zdražili o 20 korun

Zhruba o šest procent více si za vstupenku připlatí taky sportovci a diváci na zimním stadionu nebo v městském kina Hvězda. Taky tam zdražení návštěvníky nezaskočilo. „Základní vstupné jsme zdražovali o dvacet korun. Dřív bylo 140, teď je 160 korun za 2D projekci, za 3D projekci bývalo 160, teď je 180. V porovnání s multiplexy je to úplně v pohodě,“ říká vedoucí kina Hvězda Svatava Měrková. 

Na rozdíl od soukromých zařízení můžou příspěvkové organizace spoléhat na mimořádnou pomoc města. „Musí šetřit tak, jako šetříme všichni. Nikdy ale není rozpočet udělaný tak, abychom tam nějakou rezervu nenechali,“ slibuje náměstkyně primátora Hana Mazochová volená za hnutí ANO

autor: kra
Spustit audio