Rostou jako houby po dešti... Zda tomu tak díky posledním srážkám je, se vydal zjistit náš redaktor

10. srpen 2023 08:53

V posledních týdnech se na většině míst České republiky ochladilo a celou republiku sužovaly vydatné srážky. Toto počasí ale udělalo radost houbařům, kteří doufají, že by se v lesích mohly brzo objevit první houby. Náš kolega Mirek Kobza se vydal do šumperských a hanušovických lesů zjistit, jak tomu je.

V nižších polohách zatím houby nijak výrazně nerostou. Jinak tomu je ve vyšších polohách, kde se již nyní mohou houbaři setkat s prvními nálezy, jako jsou například suchohřiby, které jsou typické pro podzimní období.

Potenciální růst hub po konzultaci s odborníky

Dle mykologů by po takto vydatných deštích měly houby začít růst. Záleží ale také na poloze lesa, teplotě vzduchu a také druhu houby. Například houby jako jsou babky, mohou houbařit objevit už nyní. Co se ale týká například hřibů smrkových, na ty si budou muset houbaři počkat až do konce prázdnin. Shodně by se dalo říci, že pravá houbová sezóna začne během dvou až tří týdnů.

Změny klimatu také mimo jiné ovlivňují i růst hub. Díky oteplování se vytvářejí vhodnější podmínky pro houby, které byly typické pro jiné oblasti. Například hřib medotrpký, který byl typický pro jižní Moravu, houbaři mohou najít i v lesích na Šumpersku. Naopak oteplování nesvědčí všem druhům, a právě proto u nás například minulý rok nerostly lišky obecné.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autor textu: Sabina Müllerová

Spustit audio