Rozhledna Královka nad Bedřichovem s horskou chatou dostala zpět podobu své největší slávy

8. květen 2023

Na začátku minulého století nechaly německé turistické spolky postavit v Jizerských horách řadu převážně kamenných rozhleden. Jednou z nich byla Königova vyhlídka, později známá jako Královka – u Bedřichova nedaleko Liberce. Stojí na 859 metrů vysokém kopci a z její vyhlídkové plošiny ve výšce více než 20 metrů nad zemí je výhled na Ještěd, do Českého ráje i do Krkonoš.

Kamenná rozhledna v roce 1907 nahradila shořelou dřevěnou věž z roku 1888. V roce 1934 přibyla k vyhlídkové věži horská chata s restaurací a ubytováním. V dobách socialismu vlastnili areál mimo jiné i odboráři. Na kopci vznikla řada dalších budov převážně pro rekreaci. Na nich se zub času, drsné klima i použité materiály podepsaly tak, že bylo nejlepší je strhnout.

„Když jsme areál převzali, tak byla nejvíc v pořádku paradoxně nejstarší chata. Ale samozřejmě nevyhovovala požadavkům dnešní doby, takže jsme ji celou rozebrali a vystavěli znova tak, aby se co nejvíc podobala té původní,“ vysvětluje spolumajitel Hotelu Královka Tomáš Fotul. V horské chatě u rozhledny je dnes Královská restaurace a Sluneční terasa se samoobslužnou restaurací.

Na základech stržených objektů stojí dnes nové moderní budovy citlivě zakomponované do krajiny. „Nijak jsme nerozšířili kapacitu, naopak jsme ji proti původním 160 lůžkům zmenšili,“ upřesňuje Tomáš Fotul.

Své místo tu našlo i wellness, které se hodí po túrách po okolí, na které se vydávají i jednodenní výletníci. V těsné blízkosti Královky vede i nová „desítka“, trasa vhodná i pro běžky či kola. Přibydou ještě veřejně dostupné nabíječky pro elektrokola i jejich půjčovna. A děti určitě ocení rozšíření dětského hřiště, které je již nyní místním fenoménem.

Dodejme, že rozhlednu Královku dokázali stavitelé v roce 1907 postavit z místní žuly za pouhých pět měsíců. Dnes skvěle vypadá hlavně díky tomu, že poté, co v roce 2013 začali noví majitelé s rekonstrukcí areálu, nezapomněli ani na kamennou krásku. Dočkala se opravy pláště, nového ochozu, rekonstrukce střechy a obnovy schodiště.

Spustit audio