Rozsah škod po povodních pomáhá na Moravě mapovat i speciální letka hasičských dronů

3. říjen 2024 16:03

Území Moravy zasažené povodněmi prozkoumávají hasiči s drony. V terénu sbírají data, ze kterých tvoří letecké mapy a 3D modely postižených oblastí. Aktuálně dokončují výzkum v okolí Jeseníku.

Hasiči na Moravě vyrazili do terénu, aby zmapovali korito potoka Staříč v Lipové-lázních. K místu dronová letka vyjíždí ve speciálně upraveném přenosovém voze. „Práce byla rozdělena do více úseků, přičemž právě Lipová.lázně spadl na nás,“ popisuje Marek Slíva, technik komunikačních a informačních systémů.

Drony podle plánu vyletí ve výšce 100 metrů. Jakmile jsou data v dronu nahrána, může startovat. „Naletí na startovní pozici a poté snímá co vteřinu,“ přidává informace Slíva.

Celý proces je rychlý. „Trvá to zhruba 10 až 20 minut. Vznikne během toho zhruba tisíc snímků, které se poté pospojují do jednoho velkého obrázku,“ vysvětluje Slíva. Díky souřadnicím každé fotky je možné je správně zařadit do GISových map.

Štáb dronové letky v místnosti, která jinak slouží jesenickým hasičům jako relaxační místnost

Data, která jsou shromážděna, přebírá Roman Tesáček v relaxační místnosti jesenických hasičů, která byla nyní přeměněna na štáb dronové letky. Na stolech místo jídla stojí počítače a kufry s drony. „Teď skončil jejich poslední úsek a budou se přesouvat do Moravskoslezského kraje,“ dodává.

Práce dronové letky ale nekončí mapováním zaplavených oblastí. V plánu je také zaměřit se na skládky v postižených obcích. Pomocí dronů je nasnímají, vytvoří 3D modely a přesně tak změří jejich objem.

Hasiči mapují škody po povodních i pomocí dronů

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související