Rozsudek v kauze Vítkov by měl padnout v pátek

17. březen 2011

Vrchní soud v Olomouci odročil na zítřejší dopoledne vyhlášení rozsudku v případu čtyř extremistů obžalovaných ze žhářského útoku na Rómy ve Vítkově. Jde o případ z roku 2009, při kterém se tři lidé zranili při požáru a tehdy dvouletá Natálka se popálila na 80 procentech těla. Mužům uložil ostravský krajský soud výjimečné tresty od 20 do 22 let.

Obhájci označili rozsudek krajského soudu za nezákonný.

„My považujeme zejména za nezákonnou tu právní kvalifikaci. Rozhodně se nemůžeme ztotožnit s tím, že by to jednání útočníků mohlo být kvalifikováno jako pokus vraždy. Zřetelně jsme namítali, že u útočníků není přímý ani nepřímý úmysl usmrtit jiného,“ vysvětluje obhájce Jaromíra Lukeše Pavel Pěnkava. Podle něj soud nemá spolehlivé důkazy o vražedném úmyslu.

Obhájce Davida Vaculíka Petr Kausta rovněž tvrdí, že se Krajský soud dostatečně nevypořádal s námitkami obhajoby. Mimo jiné poukázal na rozpory ve výpovědích svědků. Při vyšetřovacím pokusu nebyly podle něj dodrženy rovné podmínky, soud nesprávně vyhodnotil důkazy.

„Ani z jejich výpovědí, ani z žádných jiných důkazů nevyplývá, že by skutečně šli úmyslně vraždit, že by měli zájem útočit na lidi. Podle mého názoru se jedná o obecné ohrožení v rámci prvního odstavce v sazbě tři až osm let,“ dodal obhájce.

Zcela opačný názor zastávají zmocněnci zraněné Natálky a její rodiny. Za všechny to vyjádřil Markus Pape.

„Považujeme námitky obhajoby za bezpředmětné. Rozsudek Krajského soudu v Ostravě z 20. října loňského roku považujeme za zákonný a spravedlivý. Doufejme, že zítra Vrchní soud v Olomouci tento rozsudek potvrdí. Zítřejší rozsudek může být precedentem do budoucna,“ uvedl zmocněnec.

S rozsudkem Krajského soudu se ztotožnila i státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Jarmila Večeřová. Podle ní bylo spolehlivě prokázáno, že jednání čtveřice bylo motivováno jejich ideologickým názorem, že se na útok připravovali a že v domě bydlí romští občané.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu