Rybáři v Bohuslavicích museli vylovit rybníky. Nařídily jim to úřady kvůli vážně poškozeným hrázím

Rybáři v Bohuslavicích museli vypustit tři rybníky. Jejich hráze totiž poškodily červencové prudké bouřky. Úřady proto nařídily jejich vypuštění, aby voda neohrozila obec. Jenže v rybních byly nasazené ryby, které ještě nedorostly do potřebné velikosti. Rybáři je vylovili, ale jsou podle nich prakticky neprodejné. Škody proto budou velké.

Rybáři se v Bohuslavicích sešli ráno ještě za tmy. Majitel rybářství Martin Horák celý výlov koordinuje ze břehu. „Jak jsou taková tepla, tak ryby mají málo kyslíku, tudíž nám to dělá problémy,“ vysvětluje mi, v čem je háček výlovu uprostřed horkého léta.

Jenže Horák musel tři nad sebou položené rybníky vypustit kvůli červencovým bouřkám, které poškodily jejich hráze. „Je to nešťastné, ale je to asi nezbytné nařízení úřadů, protože kdyby přišla další voda, už by mohlo dojít k protržení hráze a spodní vesnice by mohla být vytopena,“ přibližuje majitel rybářství.

Zatímco spolu mluvíme, rybáři po pás ve vodě začínají plácáním tyčí ryby nahánět do středu připravené sítě. A Martin Horák dál vydává pokyny. „Ryby stáhneme na podložní síť a budeme nakládat do vozíků s kyslíkem a odvážet do dalších rybníků,“ dodává Horák.

Výlov bohuslavických rybníků

Škodu zatím odhadovat nechce, dokud nebude mít projekt na opravu hrází hotový. Problém jsou ale podle něj také vylovené ryby, které nestihly dorůst a jsou v této velikosti neprodejné. Rybáři je musí nouzově převézt do jiných rybníků, kde ale podle Horáka nebude pro růst všech ryb dostatečný prostor.

autor: tas
Spustit audio