Rychlý kynutý štrúdl neboli trapštrúdl s jablky a mákem upekla Miroslava Kadlová z Borače

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Trapštrúdl
0:00
/
0:00

Když je něco hotové rychle, tak se na Moravě říká, že je to trapem. Proto se tento kynutý štrúdl s jablky a mákem jmenuje trapštrúdl. Recept nám prozradila Miroslava Kadlová z Borače – Podolí na Tišnovsku. Je vláčný a kombinace jablek s mákem je překvapivě dokonalá.

Trapštrúdl

Ingredience na 3 štrúdly:

600 g hladké mouky
200 g másla (může být i Hera)
42 g droždí
1 vejce
1 lžíce cukru
250 ml mléka
1 špetka soli

Na náplň:

12 jablek
90 g mletého máku
12 lžic cukru
3 lžičky mleté skořice
mohou být i rozinky

Na pomazání:

100 g sádla

Postup

Nejprve si rozpustíme máslo a ohřejeme mléko. Do mísy pak nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme kostku droždí, přidáme lžíci cukru a necháme během 10 minut vykynout kvásek.

K vykynutému kvásku přisypeme 600 g hladké mouky, přidáme vejce, rozpuštěný tuk a špetku soli. Vše zamícháme do tuhého těsta, které se nelepí na prsty.

Bochánek přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 45 minut.

Mezitím si oloupeme 12 jablek, které nastrouháme na hrubém struhadle.

Vykynuté těsto rozdělíme na tři části a z každé vyválíme obdélníkovou placku tenkou 2 – 3 mm. Na ní pokládáme nastrouhaná jablka, posypeme mákem a cukrem. Přidáme trošku mleté skořice, a kdo chce, může přidat i trochu rozinek.

Z delší strany pak placku i s náplní svineme do rolády, konce založíme a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.

Štrúdly pomažeme vydatně rozpuštěným sádlem a pečeme 30 až 45 minut v troubě vyhřáté na 150 °C dozlatova.

Miroslava Kadlová

Recept získala od farní kuchařky Vlasty Roubcové, se kterou už před 35 lety pekla na různé slavnosti a svatby. Ta ji potom tento recept předala. Od té doby ho peče své rodině a vždycky po vytažení z trouby zmizí.

Užili jsme si pěkné slunečné odpoledne na zahradě pod svahy s ovocnými sady. Občas nám do toho hýkaly husy, ale bylo to příjemné a veselé.

Miroslava Kadlová a Patrik Rozehnal