Rychlý kynutý štrúdl neboli trapštrúdl s jablky a mákem upekla Miroslava Kadlová z Borače
Když je něco hotové rychle, tak se na Moravě říká, že je to trapem. Proto se tento kynutý štrúdl s jablky a mákem jmenuje trapštrúdl. Recept nám prozradila Miroslava Kadlová z Borače – Podolí na Tišnovsku. Je vláčný a kombinace jablek s mákem je překvapivě dokonalá.
- Ingredience na 3 štrúdly:
- 600 g hladké mouky
- 200 g másla (může být i Hera)
- 42 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- 250 ml mléka
- 1 špetka soli
- Na náplň:
- 12 jablek
- 90 g mletého máku
- 12 lžic cukru
- 3 lžičky mleté skořice
- mohou být i rozinky
- Na pomazání:
- 100 g sádla
Postup
Nejprve si rozpustíme máslo a ohřejeme mléko. Do mísy pak nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme kostku droždí, přidáme lžíci cukru a necháme během 10 minut vykynout kvásek.
K vykynutému kvásku přisypeme 600 g hladké mouky, přidáme vejce, rozpuštěný tuk a špetku soli. Vše zamícháme do tuhého těsta, které se nelepí na prsty.
Bochánek přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 45 minut.
Mezitím si oloupeme 12 jablek, které nastrouháme na hrubém struhadle.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části a z každé vyválíme obdélníkovou placku tenkou 2 – 3 mm. Na ní pokládáme nastrouhaná jablka, posypeme mákem a cukrem. Přidáme trošku mleté skořice, a kdo chce, může přidat i trochu rozinek.
Z delší strany pak placku i s náplní svineme do rolády, konce založíme a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
Štrúdly pomažeme vydatně rozpuštěným sádlem a pečeme 30 až 45 minut v troubě vyhřáté na 150 °C dozlatova.
Miroslava Kadlová
Recept získala od farní kuchařky Vlasty Roubcové, se kterou už před 35 lety pekla na různé slavnosti a svatby. Ta ji potom tento recept předala. Od té doby ho peče své rodině a vždycky po vytažení z trouby zmizí.
Užili jsme si pěkné slunečné odpoledne na zahradě pod svahy s ovocnými sady. Občas nám do toho hýkaly husy, ale bylo to příjemné a veselé.