Rýmařov si k životu nevybral, ale stal se jednou z jeho nejvýraznějších osobností současnosti

28. říjen 2021

Výrazná rýmařovská osobnost, pedagog, významný badatel v oblastech archeologie a historie Rýmařova – Jiří Karel, stál také u obnovy městského muzea. Pětaosmdesáté narozeniny oslavil obsáhlou publikací s názvem Rýmařov v dějinách. Kraj, kde žije, si ovšem nevybral dobrovolně.

Sudetské město, kam byl umístěn jako učitel, poskytlo milovníkovi archeologie prostor pro seberealizaci. Tady učinil významné objevy, stál u obnovy městského muzea a pětaosmdesáté narozeniny oslavil skoro tisícistránkovou publikací Rýmařov v dějinách. „Je to kniha, na které pracoval pan Jiří Karel mnoho let. My jsme všichni nesmírně rádi, protože z ní budeme čerpat nejenom my, ale i další generace po nás,“ chválí přírůstek do knihovny Městského muzea Rýmařov jeho ředitelka Růžena Zapletalová.

Busta a část expozice věnovaná Jiřímu Karlovi na výstavě o historii rýmařovského muzea

„Magistr Jiří Karel, to je jedna z největších osobností Rýmařova,“ říká historik umění z městského muzea Michal Vyhlídal, „nejen, že městu vrátil muzeum, které s řadou dobrovolníků obnovil, ale vrátil Rýmařovu také jeho historii, jeho dějiny.“

Jiří Karel a Aleš Spurný u zámku v Janovicích, foto Ján Kadlec

Více si poslechněte v rozhovoru, který jsme s Jiřím Karlem natočili letos v září.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio