S návratem tetřívka obecného do volné přírody letos pomůže i experiment

Už čtvrtým rokem se pracovníci firmy Úsovsko snaží ve spolupráci s Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti o návrat tetřívka obecného do volné přírody. Dvakrát ročně vysazují na území masivu Kralického Sněžníku několik uměle odchovaných ptáků. Letos se rozhodli i pro jeden nový experiment.

Zaměstnanci firmy Úsovsko se snaží o návrat tetřívků do volné přírody

Polovina ptáků skončí za pár dní ve volné přírodě, ale jeden kohoutek a dvě slepičky zůstanou ve voliéře kvůli experimentu, jehož cílem je zjistit, zda se jim podaří vyvést mladé. „V budově samozřejmě dokážou, ale tady je změna prostředí. Budeme tím eliminovat všechny negativní vlivy, jako jsou predátoři,“ uvedl Jiří Milek, ředitel společnosti Úsovsko.

Zaměstnanci firmy Úsovsko se snaží o návrat tetřívků do volné přírody

„Zhruba do roku 1980 bylo možné běžně vidět tetřívky skoro v každém katastrálním území podhorské obce. Potom, jako když mávne proutkem, během čtyř let tetřívci zmizeli. Udělali jsme program na deset let. Letos začínáme čtvrtý rok, zkoušíme různé varianty vypouštění a způsobů ochrany,“ dodal Milek.

Záchraně pomáhají zaměstnanci společnosti i tím, že se snaží upravovat biotop a vysazovat vhodné dřeviny, jejichž plody se ptáci živí.

autor: aja
Spustit audio