Salát z tuňáka

3. duben 2015

Tuňák je oblíbenou součástí jídelníčků. Tuňák zasytí, ale přitom jde o lehkou a dobře stravitelnou potravinu. Navíc jde o velmi zdravou potravinu, která obsahuje důležité omega 3 mastné kyseliny s mnohými pozitivními účinky na lidský organismus. Obsahuje rovněž plnohodnotné bílkoviny a vitamíny A, B, D. Tuňák i většina dalších ryb mají nízký podíl tuku.

Suroviny: 350 g masa z tuňáka nakrájeného na proužky, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 lžička pasty wasabi, 1 polévková lžíce vína saké nebo suchého vína, 200 g směsi salátových lístků, 150 g žlutých cherry rajčátek, 1 okurka nakrájená na proužky, zálivka: 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 1 polévková lžíce limetkové šťávy, 1 lžička přírodního cukru, 2 lžičky sezamového oleje

Postup: Smícháme tuňáka, sójovou omáčku, wasabi a saké nebo bílé víno v nekovové míse. Necháme rybu 10 minut marinovat. Na 4 talíře urovnáme lístky salátu, rajčata a okurku. V láhvi se šroubovacím uzávěrem připravíme zálivku. Rozpálíme nepřilnavou pánev, přidáme tuňáka a osmažíme 10 minut na každé straně. Položíme rybu na salát, pokapeme zálivkou a podáváme.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.