Sbírka pro Natálku jí pomůže realizovat její vlastní život

11. červenec 2023

Čtveřice mladíků před 14 lety vhodila zápalné lahve do domku ve Vítkově. Požár měl tenkrát tragické následky pro dvouletou Natálku, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Soud útočníky uznal vinnými z rasově motivovaného pokusu o vraždu a vyměřil jim výjimečné tresty. Případ žhářského útoku nyní ožívá poté, co byli v květnu dva z pachatelů propuštěni. Ředitel Vzájemného soužití o.p.s. Kumar Vishwanathan je od roku 2009 s Natálkou a její rodinou v úzkém kontaktu.

„Natálka se stala obětí kruté trestné činnosti. Nyní ji ale můžeme také vnímat jako hrdinku. Posledních 15 let byla hodně fixovaná na maminku, bála se být sama. Jenže před půl rokem objevila hip hop.”

Čtěte také

Natálka začala s dalšími osmi děvčaty a jedním chlapcem tančit hip hop, který jí pomáhá alespoň na chvíli zapomenout na těžké chvíle jejího života.

„Hip hop jí dává sílu sebevyjádření. V den, kdy žháře propustili, romský aktivista z Orlové Baláž a já jsme byli u nich doma. Ráno přicházelo hodně novinářů, někteří dost dotěrní, všude se o tom psalo a mluvilo. A rodina byla v obrovském stresu a Natálka cítila obrovskou nervozitu. Nepochopila, proč žháře propustili.”

Cítila, že nebyla ochráněná…

„Ano, že jsme zklamali. Cítila to tak, že jsme ji neubránili. Pořád je to dítě, některým věcem stále nerozumí a bude potřebovat podporu psychologa. Pak ale stejný den šla tancovat a vrátila se s úsměvem, úplně jiná. Tanec jí zbavil stresu, úzkosti, všeho. Popovídali jsme si spolu o hip hopu, o kostýmu .. a to byl impulz pro sbírku, kterou založila Lucie Fuková.”

Sbírka pro Natálku probíhá na Donio.cz, či na Stojíme za Natálkou.

Čtěte také

Natálka dlouho žila v izolaci. Své dětství trávila po nemocnicích. Co jí nyní dělá radost? Je to možnost tančit s kamarádkami. Sní o cestování a vystupování se svou taneční skupinou. Tancování jí dodává sebevědomí a radost. Právě na volnočasové aktivity a psychosociální podporu půjde výtěžek ze sbírky.

„Přemýšlí o svém životě, o své vlastní cestě. To, že přežila, byl opravdu zázrak.”

Spustit audio