Se spisovatelem Ralfem Paschem nejen o knížce Dědicové vyhnání

29. prosinec 2023

V říjnu 2022 vyšlo v nakladatelství Mitteldeutscher Verlag druhé přepracované vydání knihy Dědicové vyhnání od Ralfa Pasche.

Knížka má podtitul Sudetští Němci a Češi dnes – její autor zabývá tím, jak se odsun odráží na třetí generaci Němců, kteří byli po válce vysídleni z Čech a také na potomcích těch, kteří mohli ve své vlasti zůstat.

Ralf Pasch se narodil v roce 1967 v Durynsku, v někdejší NDR, působí jako novinář a žije a pracuje v Berlíně. Kromě německo-českých témat píše o životě Židů v Německu, Česku a Rakousku. Spolu s Německým kulturním fórem pro východní Evropu v Postupimi se mimo jiné podílel na putovní výstavě „Schalkovi – středoevropská rodina.

K těmto tématům Ralfa Pasche inspirovala vlastní rodina – sám je totiž potomkem německých vyhnanců z Čech. Vnímá tedy, že se tyto další generace, přesto že se cítí doma v Německu, snaží se svým dědictvím vyrovnat. A právě o tom píše jeho kniha Dědicové vyhnání.

Ralf Pasche vyzpovídal 15 vnoučat z Německa, České republiky a Rakouska. V jeho knížce je zachyceno nejen jejich vyprávění, ale také například vývoj krajanských organizací v Německu a Rakousku a menšinových spolků v českých zemích.

Více si poslechněte v posledním vydání magazínu Sousedé v roce 2023.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio