Seriál Chlapci a chlapi ukázal jako první vojenskou šikanu, říká herec Martin Zounar

17. červenec 2019

Martin Zounar je divadelní, filmový a televizní herec. A poslední dobou se na divadelních prknech objevuje dokonce i v muzikálech. Před mnoha lety byl jedním z hrdinů seriálu z vojenského prostředí Chlapci a chlapi. Dnes ho můžeme pravidelně vídat v Ordinaci v Růžové zahradě. Jak se natáčely seriály tenkrát a jak to chodí dnes? I o tom si povídal s Lubošem Xaverem Veselým.

Martina Zounara překvapuje, že seriál Chlapci a chlapi znají i dnešní patnáctiletí kluci. „Ten seriál byl sice politický, ale na druhou stranu byl opravdu ze života. Byli v něm mladí kluci se svými skutečnými problémy. A dokonce jako vůbec první ukázal, že na vojně existuje šikana,“ říká Martin Zounar.

Rozdíl v natáčení seriálů kdysi a dnes je podle něj obrovský. „Jednak v tom tempu. Tehdy se za jeden den natočilo 10 stránek, dneska se jich točí 32. Kromě toho se některé scény dřív zkoušely a teprve pak se natáčelo,“ popisuje herec. „Navíc na ploše dvanáctidílného seriálu je možné vytvořit silný konkrétní příběh, což u nekonečného seriálu v podstatě nejde.“

Zpěvák nejsem, ale muzikály mě baví

Co se týče herecké práce, je pro Martina Zounara nejzásadnější divadlo. A v posledních letech se na jevišti objevuje dokonce i v muzikálech, přestože se sám za zpěváka rozhodně nepovažuje: „Začínal jsem v muzikálu Děti ráje Sagvana Tofiho, kde jsem zpíval hity Michala Davida. A pak mi Miriam Landa nabídla roli v Krysařovi v Divadle Kalich. To si taky moc užívám.“ Na hodiny zpěvu ale nikam nechodí. „Ty party, co zpívám, nejsou naplno pěvecké, takže to je spíš o takovém tom hereckém zpívání,“ přiznává.

V současné době prožívá Martin Zounar podle svých slov velice šťastné období. Po mnohaletém působení opustil divadelní spolek Háta, trochu si odpočinul a pustil se do další práce, která ho velmi těší. V Divadle Palace hraje s hereckým kolegou Martinem Krausem v představení Dva nahatý chlapi. A opravdu si ho užívá. Kromě toho našel novou lásku, se kterou je šťastný. A navíc má dost času i na svoji malou dceru Claudii.

Kam se letos chystá za odpočinkem a v jakých představeních ho můžete přes léto vidět po celé republice? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio