Skály Kaltestein u Nové Vsi na Tachovsku vypadají jako strašidelný hrad

13. září 2016
Česko – země neznámá

Nedaleko Nové Vsi na Tachovsku v západních Čechách stojí na kraji lesa velice zajímavé skály. Podle místních se jim říká Kaltestein, tedy chladný kámen. Tajemnou atmosféru skalního útvaru ještě umocňují různě pokroucené staré buky. Kdysi tu býval i poutní kostel a osada Svatá Apolena.

Také se vám někdy stalo, že jste plánovali výlet na známé místo a přitom objevili jiné, o kterém se nikde nepíše? Skály Kaltestein jsou přesně takovým případem.

Z laického pohledu vypadají skály v potemnělém lese jako zřícenina nějakého středověkého hradu. Mrazové zvětrávání rozbilo masiv na řadu menších bloků. Jednotlivé pukliny a záhyby už dávno obsadily volně rostoucí buky.

Stromy i skály vytvářejí řadu labyrintů a prolézaček. Dá se mezi nimi docela dobře zabavit, než celou, několik metrů vysokou skálu prozkoumáte. Dnes už se zřejmě nedozvíme, proč se skále říkalo právě chladný kámen. Skály Kaltestein ale stojí v lesním stínu, zatímco ostatní najdete na pražícím slunci. Možná odtud název vychází.

Po druhé světové válce, kdy došlo k odsunu německého obyvatelstva z pohraničí, zanikla i zdejší vesnice. Rozkládala se v místech nedaleko skal, kde kdysi podle legendy objevil poutník zázračnou studánku. Později tam proto postavili poutní kostel. Místu se říkalo Svatá Apolena.

Svatou Apolenu už dnes připomíná jen informační tabule, z kostela zůstalo pouze pár obvodových zdí. Od roku 2007 je ruina kostela kulturní památkou, o její záchranu usiluje spolek dobrovolníků.

Z učebnice geologie

Zato skály tu stojí a stát budou ještě hodně dlouho. Projevuje se na nich sice postupná eroze, ale bude trvat ještě stovky, možná tisíce let, než se úplně rozpadnou. Jsou totiž z hodně houževnatého a také zajímavého materiálu.

Mrazové zvětrávání tvoří různé tvary

Jedná se o migmatitickou pararulu. Charakteristické pro tento druh přeměněné horniny je takzvané páskování. Do pukliny jedné horniny se natlačila jiná a postupně se tak vytvářela proužkovaná hornina. K tomu připočtěte miliony a miliony let, erozi a další vlivy a zvláštní skála je na světě. Při bližším pohledu se Kaltestein dokonce leskne. To má zase na svědomí takzvaný biotit.

I pro nás laiky jde proto o opravdu zajímavou podívanou. Udělejte si k Nové Vsi na Tachovsku výlet. A i když s největší pravděpodobností název skály, stejně jako zvláštních hornin brzy zapomenete, trochu strašidelnou skalku ve stínu hustých pohraničních lesů si určitě zapamatujete na dlouho.

autor: Pavel Halla
Spustit audio