Skály v Kružberku na Opavsku vyhledávají začátečníci i pokročilí sportovní lezci

20. leden 2021

Žabí kůň, Hlavní masiv, Rozlámaná a Horní stěnky. To jsou čtyři skalní útvary Kružberských skal. Rozkládají se v údolí řeky Moravice, přibližně 400 metrů pod hrází přehrady Kružberk na Opavsku. Kdysi sloužily horolezeckým oddílům jako cvičné skály, ovšem ani dnes na ně nedají dopustit zkušení sportovní lezci.

Ti se do Kružberských skal rádi pravidelně vracejí, dobrá dostupnost z Opavy i Ostravy totiž umožňuje třeba si jen na skály odskočit po práci a zdolat jednu z více než sedmi desítek cest různých obtížností.

Skály se nacházejí na levém břehu řeky Moravice. Jsou tvořeny prvohorní břidličnatou drobou, která byla v průběhu věků obnažována erozí, jak se koryto řeky zařezávalo hlouběji a hlouběji do kamene. Skály jsou lámavé, velmi vrstevnaté a díky tomu poskytují velké množství variant výstupů.

Svůj prvovýstup si na skalách v Kružberku odbyla i naše redaktorka Romana Kubicová

Prvním skalním útvarem je Žabí kůň. Tyčí se do výšky 30 metrů. Z jeho vrcholu je nejkrásnější pohled na Kružberskou přehradu. A ten si mohou užít všichni, nejen lezci. Lesní pěšinou je totiž možné dojít na vyhlídkovou plošinu s dřevěným zábradlím kolem trigonometrického bodu.

Širokým travnatým žlebem je pak od Žabího koně oddělen Hlavní masiv, který dosahuje výšky přibližně 50 metrů. Do něj byla uměle vyhloubena jeskyně továrníkem Carlem Weisshuhnem. Jeho rodina měla totiž poblíž statek Na Stoupách. Dnes je zatopený přehradou. Jeskyni Weisshuhn zamýšlel využít jako rodinnou hrobku. Místo tělesných ostatků tam však dnes přebývají netopýři a lezci si zde udělali také jednu z výstupových tras. Čtveřici masivů Kružberských skal pak uzavírají ještě Rozlámaná a Horní stěnky.

Podél Kružberských skal vede asfaltová silnice, na kterou je ovšem autům vjezd zakázán. Nejlepší parkování je tak na druhém břehu řeky Moravice u bývalého hotelu Proletář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.