Sklepy vodního hradu Lipý v České Lípě by bez odčerpávání vody byly pod hladinou

18. březen 2015
Česko – země neznámá

Mezi českými hrady, které jsou již několik desetiletí otevřeny turistům i s průvodci, patří mezi nováčky. Jsou to teprve čtyři roky, co na vodním hradě Lipý v České Lípě na severu Čech začali provázet zvídavé návštěvníky. A někdejší gotický hrad, postavený na řece Ploučnici, má příchozím rozhodně co nabídnout.

Přístupný je sice už do června roku 2003, ale až v posledních letech máte možnost absolvovat řádný prohlídkový okruh. Během něj se podíváte na nádvoří hradu, kde vás upozorní na zbytky mohutné hradní věže.

Podívat se ale můžete i do tajemných hradních sklepů z druhé poloviny 14. století, které dokumentují zručnost tehdejších mistrů. Pozoruhodné je, že z gotických sklepů musí být nepřetržitě odčerpávána voda, která se do nich dostává z Ploučnice. Kdyby se s odčerpáváním přestalo, sklepy by byly rázem zaplaveny vodou do výše půl druhého metru.

Hradní sklepení dříve sloužilo ke skladování proviantu, v současnosti tam najdete dokonce i obřadní síň, kde si snoubenci říkají své „ano“. A jestli se na prohlídku podzemí vodního hradu Lipý vydáte, povšimněte si také nevýrazných, ale zajímavých značek na stěnách. Vytesali je tam kameníci, kteří jimi podepisovali svoji práci.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio