Skupina kluků z Hněvotína uspěla s peticí. Vedení obce jim zajistilo speciální rampy na koloběžky

1. srpen 2023 10:35

V Hněvotíně na Olomoucku tamním dětem chyběly rampy na koloběžky. Různé triky a skoky si tak nejčastěji zkoušeli na chodnících. Skupinka kluků se to ale rozhodla změnit a sepsala petici, kterou podepsalo okolo padesáti chlapců a děvčat. Po vedení obce v ní požadovali instalaci speciálních ramp. Se žádostí uspěli.

Na jednom z parkovišť ve Hněvotíně na koloběžkách skáčou kluci různého věku. Ještě nedávno k různým trikům využívali hlavně chodníky ve vesnici, nově jim ale slouží několik ramp, které v obci přibyly díky petici, kterou si kluci sepsali.

Dva ze skupiny kluků, kteří podepsali petici na pořízení speciálních ramp

„Během přestávky ve škole za námi přišel kámoš, jestli bychom mu nepodepsali petici, tak jsme řekli, že ano. A nakonec to podepsali skoro všichni z naší třídy, tak byl rád. Potom jsme chodili po dalších třídách, sbírali jsme podpisy a doufali jsme, že nám pan starosta nějaké rampy postaví,“ vzpomíná jedenáctiletý Jiří Pfof.

Petice zabrala, zastupitelé schválili nakoupení ramp za zhruba tři sta tisíc korun. Vedení obce ale podle nezávislého starosty Petra Niessnera narazilo na problém, kam s nimi. „Vybrali jsme lokalitu ve sportovním areálu, která je podle mě k tomu určená, ale občanům, kteří bydlí u toho hřiště, se to samozřejmě nelíbilo. Žijeme na malé obci, proto se snažíme vyhovět víceméně všem, proto jsme rampy dočasně umístili tady (na parkoviště, pozn. red.),“ vysvětluje starosta.

Do budoucna celý areál na triky s koloběžkami?

Kluci tak na koloběžkách řádí na okraji parkoviště u jedné z restaurací v Hněvotíně, zastupitelé ale ještě budou hledat do budoucna finální místo, a pokud se obci podaří získat dotace, tak vybudují i celý areál na triky s koloběžkami.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio