Skupina Santana svým vstupem do 80. let překvapila. Album Zebop! patří k jejich nejlepším

21. únor 2018

Umělecký i komerční majstrštyk se hudebníkům po více než deseti letech na scéně podaří jen výjimečně. Deska Zebop! kapely Santana z roku 1981 mezi takové patří.

Po famózních albech z přelomu 60. a 70. let se zdálo, že šťastná hvězda Carlose Santany a jeho kumpánů zachází. Změny v sestavě a rozpaky nad dalším hudebním směřováním znamenaly odliv zájmu fanoušků.

O to větším překvapením bylo album Zebop!. Za mikrofonem už pevně stojí Alex Ligertwood, který přešel od Jeffa Becka, a sám impresário se vrátil ke kořenům. Latinskoamerické rytmy noří do mainstreamu málo slýchaným způsobem, který dodnes ladí uchu.

Mix originálních skladeb s převzatými písněmi přinesl úspěch nejen v albové, ale i singlové hitparádě (hitovka Winning).  Zebop! zaslouženě patří mezi nejlepších pět desek skupiny Santana.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.