Slatinky – malá vesnice pod Kosířem, kde se našla Venuše

16. září 2014

Slatinky leží na východním úpatí Velkého Kosíře, na samé hranici Prostějovského okresu. Patří do regionu Kosířsko, který zahrnuje hlavně obce z olomouckého okresu.

Katastr má tvar rozevlátého čtyřcípého šátku. Jeho západní část je zalesněná a leží tu i vrchol Velkého Kosíře s výškou 442 m.n.m. Z Kosíře stéká Deštný potok, který pak protéká i vesnicí. Větší část katastru je součástí Přírodního parku Velký Kosíř a nacházejí se tu i přírodní rezervace Vápenice a Studený kout.

Východní část tvoří pole a svažité louky. Na části pozemků slatinkovského dvora vznikla 1786 osada Andlerka, která se později osamostatnila – dnes nese název Lípa. Na poli U třech dubů byla nalezena soška tzv. Kosířské Venuše – torzo sošky sedící ženy zdobené na povrchu vpichy, její stáří je odhadováno na 5500 let.

První písemná zpráva o Slatinkách pochází z roku 1247 pod názvem Slatina. Název Slatinky je vysvětlován jako místo lidí bydlících ve slatině. Říkalo se jim i Malé Slatinky nebo Malé Slatinice.

Na návsi stojí kaple sv. Jana a Pavla, z roku 1823, která byla vybudována na místě starší zvonice. Najdeme tu také pomníky a kříže.

Ze zdejších lidových zvyklostí je zajímavé díkuvzdání za dobrou úrodu na sv. Bartoloměje 24. srpna. V tom čase zrálo ve Slatinkách mnoho hrušek, a nejvíc hruška zvaná hnilička, proto se potom veselici říkalo Hniličkové hody, staly se tradicí a slatinkovským říkali v okolí Hniličkáři.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio