Sobota: Bojíte se samoty?

28. leden 2017

Jak vnímáte samotu? Je pro vás strašákem, nebo vítanou možností být sám se sebou? A když jste sami doma, musíte mít puštěné alespoň rádio, nebo televizi, abyste se necítili sami? A nebo máte rádi ticho a využijete je k činnostem, které ruch okolí nevyžadují? Máte nějakou partu lidí, se kterou se scházíte a samotě tak úspěšně čelíte?

„Samota je dobrá věc, žije-li člověk sám se sebou v míru a má-li co určitého na práci,“ řekl kdysi Johann Wolfgang Goethe. „Osamělost je ve skutečnosti stavem mysli. Člověk může být obklopen lidmi v davu, a přesto se cítit osamělý,“ konstatuje zase pražský psychiatr Radkin Honzák.

Zajímavý názor na samotu publikovali ve výzkumu fyziologové z Kalifornie. Osamělí lidé jsou prý častěji nemocní a umírají předčasně. Organizmus osamělých lidí se podle nich chová, jako by byl v nebezpečí.

Samota prý způsobuje vyplavování hormonu noradrenalinu, který slouží k přípravě organismu na boj nebo útěk. Zrychluje tep, zvyšuje krevní tlak a připravuje energetické rezervy těla k okamžitému využití. Kromě toho také spouští v kostní dřeni zvýšenou produkci nezralých bílých krvinek.

Naopak podle psychologů může být samota klíčem ke šťastnému životu. Sama o sobě je příležitostí a možností žít stoprocentně vlastní život. Dává možnost pročistit si hlavu od všech negativních emocí a tím získat zcela nový pohled na svět. A co vy? Dokážete být sami?

autor: zos
Spustit audio