Sobota: Rozumíte svým snům?

3. prosinec 2016

Pamatujete si své sny ráno po probuzení? Opakují se vám některé? Máte sny barevné, létací, nebo děsivé noční můry? A myslíte, že je možné snům porozumět a vysvětlit z psychologického hlediska jejich obsah?

Sny odjakživa fascinovaly filosofy a vědce a po tisíce let byly velkou záhadou opředenou různými mýty. I když dnes už o snech víme daleko více, odborníci stále nemohou s jistotou určit, proč vlastně sníme. Existuje však několik přesvědčivých teorií.

Někomu se zdají živé sny, další si nepamatuje, že by vůbec snil. Nicméně každý člověk sní a obvykle se mu zdá 8 až 10 snů za noc. Sníme celý život, od narození až do smrti naše mysl neustále produkuje sny, zatímco naše těla odpočívají.

Převážná většina expertů věří, že sny pomáhají tělu odpočívat a regenerovat. Někteří vědci spekulují o psychologickém důvodu snění, kdy nám sny pomáhají zhodnotit události uplynulého dne, ulevit od stresu a poskytnout prostor pro potlačované emoce.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.