Soud zpřísnil tresty za žhářství v osadě Bedřiška

8. březen 2011

Vrchní soud v Olomouci dnes výrazně zpřísnil tresty dvěma obžalovaným za to, že se loni v březnu v ostravské osadě Bedřiška pokusili zapálit dům svých romských sousedů. V tu dobu spalo v domě jedenáct lidí a jen náhodou se nikomu nic nestalo. Důvodem byly patrně vleklé sousedské spory. Soud zrušil původní rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě a podmíněné tresty změnil na nepodmíněné.

Matka podle rozsudku stráví 7,5 roku za návod zločinu obecného ohrožení, její syn pak ve vězení pro mladistvé 4 roky za pokus přečinu obecného ohrožení

„Důvodem bylo to, že krajský soud zvolil nesprávnou právní kvalifikaci u obžalované především, kde kvalifikoval její jednání jakou pouhé nepřekažení trestného činu, kde je výrazně mírnější sazba," zdůvodňuje předseda senátu Petr Angyalossy.

"S tímto právním názorem krajského soudu jsme se rozhodně neztotožnili, protože z provedených důkazů zcela spolehlivě vyplývá, že naopak ona poskytla návod obžalovanému mladistvému, aby spáchal ten zločin, který je na místě skutečně kvalifikovat jako obecné ohrožení, ovšem v kvalifikované skutkové podstatě s úmyslem způsobit smrt více osobám,“ dodává soudce.

Částečně spokojen odcházel od soudu zmocněnec poškozené rodiny Ladislav Baláž. „Já jsem jenom rád, ale hozením lahve do bytu někomu, vystrašit nebo zabít někoho, to je prostě něco neskutečného, to by se mělo trestat ještě víc,“ vysvětluje zmocněnec.

Mimořádný opravný prostředek zvažují obhájci obou obžalovaných Mario Hanák a Zdeněk Hájek. „S rozsudkem nejsme spokojení. Na druhé straně nebylo vyhověno ani státnímu zástupci, který odpočátku žaloval velice přísnou právní kvalifikaci zločin vraždy. Nicméně, ten trest, který je skutečně velice přísný, je pro nás těžko akceptovatelný a zvážíme další možnosti mimořádných opravných prostředků,“ uvedli.

Případem se tedy bude s největší pravděpodobností zabývat Nejvyšší soud v Brně.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu