Spolek Centrum Moudré šance v Přerově nechal postavit sedm sociálních bytů. Komu jsou určené?

1. červen 2022

Vozíčkářům, znevýhodněným lidem, ale taky válečným uprchlíkům jsou určené nové sociální byty, které nechal v postavit v Přerově spolek Centrum Moudré šance. První nájemníci se by do nich měli začít stěhovat v červenci. 

Novostavbu se sedmi sociálními byty dokončují v těchto dnech dělníci v Jungmannově ulici v Přerově. Dům nechal postavit na místě někdejší neobydlené a zdevastované budovy neziskový spolek Centrum Moudré šance. Nové bydlení v něm najdou lidé v tíživé situaci, handicapovaní, týrané nebo znevýhodněné osoby a taky jedna rodina ukrajinských běženců.

Ivo Lauš, vedoucí Centra moudré šance

Byty už jsou i vybavené. „Odsávač par, varná deska, trouba. Je to standardně vybavené,“ ukazuje v kuchyni jednoho z bytů Ivo Lauš, vedoucí Centra Moudré šance. „Předběžně plánujeme zahájení provozu na 1. července letošního roku,“ dodává.

Co vedlo Centrum Moudré šance k postavění sociálních bytů? „Je to z důvodů obecného nedostatku bytových kapacit. A to nejenom v případě lidí, kteří se ocitli na sociálním okraji, ale obecně. Tuto potřebu jsme jako spolek vnímali už několik let, poskytovali jsme bydlení v kapacitách, které jsme si sami pronajímali. Proto jsme se rozhodli tuto starou nemovitost koupit, zbourat a dát vzniknout tomuto projektu,“ uvádí Lauš.

Nové sociální byty v Přerově v Jungmannově ulici

Město Přerov má v současnosti 140 sociálních bytů. Podle náměstka primátora Petr Kouba z ODS je to málo. Většina z nich prý není v ideálním stavu. „Centrum Moudré šance připravilo nový projekt, kde vytvořilo sedm nových dostupných bytů jiné kategorie, než máme my a my to vítáme, protože rozšiřuje spektrum dostupnosti sociálních bytů dalším potřebným osobám,“ zmiňuje Kouba.

Za stavbu domu spolek zaplatil 12 milionů korun. Drtivou většinu nákladů pokryly evropské dotace.

autor: kra
Spustit audio