Správné provzdušňování kádí či vylovení naběrákem. V Olomouci probíhá kontrola prodeje vánočních kaprů

22. prosinec 2021

Inspektoři Státní veterinární správy vyrazili tento týden do terénu, provádí kontroly stánkového prodeje vánočních kaprů. Zaměřují se při nich nejen na potřebné doklady, ale taky na stav ryb v kádích a způsob jejich usmrcení.

Inspektoři musí zkontrolovat celý proces. „Prodejci teď správně vylovili kapra podběrákem, neporušují welfare zvířat (tzv. pohoda zvířat, pozn. red.), neberou ho za skřele, nijak ho nepoškozují,“ popisuje David Staněk inspektor Státní veterinární správy při jedné z kontrol na olomoucké tržnici.

Státní veterinární správa kontroluje také ryby v kádích. „Kádě jsou provzdušňovány, nejsou přeplněné,“ dodává Staněk.

Kontrola vánočního prodeje ryb na olomoucké tržnici

Nutné je při kontrole také prověřit doklady. „Prodejce deklaruje, že prodává Třeboňského kapra, tak si ověřujeme, zda na to má certifikát. A má. I s pořadovým číslem, takže je vše v pořádku,“ zmiňuje inspektorka Alena Kukučová.

„Myslím si, že v našich podmínkách děláme vše tak, jak můžeme,“ zmiňuje jeden z prodejců Matouš Cigánek.

V namátkových kontrolách budou inspektoři pokračovat až do Štědrého dne. V loňském roce v Olomouckém kraji celkem prověřili bezmála padesát prodejců. Pochybení zaznamenali u jediného.

autor: kra
Spustit audio