Správnému dýchání napomůže správné sezení. Jak na to? Poradil odborník Martin Dvořáček

14. listopad 2023

Jak správně dýchat, abychom svému organismu dopřáli co nejvíc životodárného kyslíku? V Dobré radě jsme se ptali Martina Dvořáčka, člena výkonného výboru profesní organizace fyzioterapeutů, specialisty na dechovou rehabilitaci z Katedry fyzioterapie Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého.

Nádech, výdech a nedýchat, slyšíme často u lékaře. Jedná se v podstatě o tři fáze dechu, z nichž každá plynule přechází v tu další. Klidné a rovnoměrné dýchání je pro naše zdraví velmi důležité, protože harmonizuje tělo i mysl. Naopak rychlý a povrchní dech může způsobit stres, napětí a bolesti. Většina lékařů se shoduje, že lidé dýchají nesprávně a nevědomky si způsobují mnoho zdravotních komplikací.

Jak tedy správně dýchat, abychom svému organismu dopřáli co nejvíc životodárného kyslíku? Dýchat bychom měli neslyšně, nosem a prodechnout hezky přes bránici jakoby „do břicha“, nikoli jen do hrudníku.

Trénovat správné dýchání musíme vědomě. Pomůže nám k tomu velmi už správný způsob sezení. Jak má vypadat? Jak můžeme dech trénovat ať sami, nebo za pomoci odborníka?

Poslechněte si dobré rady fyzioterapeuta Martina Dvořáčka.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio