Správný výtvarník se celý život hledá, tvrdí Helena Lisá, Učitelka Olomouckého kraje roku 2023

„Hledá cestu, která obohatí nejen jeho, ale i ostatní,“ doplňuje pedagožka ZUŠ Miloslava Stibora, která vede pobočku v Dolanech.

Mimochodem před téměř třiceti lety ji sama zakládala. Od té doby se jí ve třídě vystřídaly stovky dětí. „Snad každý druhý Dolaňák prošel výtvarkou,“ směje se jedna z oceněných pedagogů v Cenách Olomouckého kraje za přínos v oblasti Učitel roku.

Dětský výtvarný projev je podle Heleny Lisé nenahraditelný, nezatížený. Je v něm mnoho krásy, energie a síly. Se svými žáky chodí hodně ven do přírody, učí je dívat se, rozhlížet, hledat v okolí zajímavé objekty. „Máme třeba v Dolanech svou oblíbenou chráněnou lípu,“ upozorňuje. A zve k procházce Křížovou cestou, kterou děti vytvořily v době covidu.

Líbí se jí názor, že učitel učí prostřednictvím dětí. „Je to pravda, dává jim svou energii, svůj pohled. Ony jsou jeho prodloužená ruka,“ vysvětluje.

Radost Heleně Lisé dělá fakt, že někteří její žáci pokračují v oboru, hlásí se na umělecké střední školy, studují učitelství nebo architekturu. 

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio