Staňte se na chvíli vědcem, říká fenoložka Lenka Bartošová

„Spolupracujte s Akademií věd ČR a sledujte vývojové fáze rostlin a stromů. Každý má tu možnost. Kdo se k nám přidá, dozví se, na jakých zákonech funguje příroda a jak vlastně rostou klíčové rostlinné druhy naší krajiny.“

Zcela vážně nabízí pozvánku ke spolupráci Lenka Bartošová, fenoložka z Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe Akademie věd ČR a pedagožka z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

Fenologie zkoumá periodicky se opakující jevy v živé přírodě a jejich závislosti na podmínkách vnějšího prostředí. Fenofáze jsou zjednodušeně řečeno růstové fáze rostlin, keřů, stromů. Fenologii lze využívat k mnoha praktickým účelům. V zemědělství, často bývá využívána včelaři, důležitá je také pro alergiky, pro určování nástupu určitých alergenů.

S pomocí fenologie lze také vytvořit kalendář přírody, který rozděluje kalendářní rok na fenologické fáze.

Lenka Bartošová zve také k nahlédnutí na webový portál fenofáze.cz, kde můžete sledovat termíny vývojových fází dřevin a sdílet je s ostatními.

A jak vnímá z pohledu fenologie Lenka Bartošová toto aktuální období? Už je tu jaro, nebo ještě ne? Jak to vlastně poznáme? Co je hlavním ukazatelem jara? I na tyto otázky najdete odpovědi v rozhovoru s Lenkou Bartošovou.

autor: zos
Spustit audio