Štěňatům se lámou dlouhé kosti stále častěji. Důvodem je špatná výživa

18. březen 2016

Na stále častěji se vyskytující zlomeniny dlouhých kostí u štěňat upozornil v pátečním Zvěřinci, veterinární a chovatelské poradně Českého rozhlasu Olomouc, veterinář František Špruček z Olomouce.

„Za třicet let praxe jsme neměli tolik zlomenin u štěňat velkých, ale i malých plemen, jako v poslední době,“ říká František Špruček.

Příčinu vidí ve špatné výživě. V dnešní době se už nabízí takové množství nejrůznějších značek granulované stravy, že se v tom chovatelé většinou nevyznají a tak často kupují krmivo levné, které ale zdaleka nesplňuje požadavky na správný poměr živin pro vaše zvíře.

Přitom zvláště u štěňat do patnácti měsíců u malých plemen a do čtyřiadvaceti měsíců u velkých plemen je kvalitní výživa na prvním místě! V tomto období totiž dochází k růstu a osifikaci kostí a při špatném poměru živin mohou kosti narůstat například příliš rychle a stávat se tím příliš křehké a tím pádem také lámavé.

„Devadesát pět procent granulí nesplňuje kvalitativní požadavky na správný poměr živin,“ říká veterinář František Špruček.

Čtěte také

A ani krmení syrovým, nebo vařeným masem není dostatečné co do živin, pokud k masu nepřidáváte přesně pro vašeho psa stanovené množství minerálů, vitamínů a dalších důležitých látek. Doporučení a dobrá rada tedy zní: Chcete-li krmit správně a kvalitně, poraďte se s veterinárním lékařem.

Do Zvěřince jste nám opět adresovali celou řadu dotazů. Za všechny dotaz paní Katky, která si vzala kočičku z útulku a přesto, že ji pravidelně šamponují a blechy u ní nenašli, kočička se stále škrábe a vykousává si trsy chlupů. Co s tím?

Veterinář František Špruček zdůraznil, že pokud si berete zvíře z útulku, máte právo být pravdivě seznámeni s jeho zdravotním stavem. Ale musíte vždy počítat s tím, že neznáte-li historii zvířete, budete poznávat jeho povahu i skutečný zdravotní stav postupně a na problémy buďte připraveni.

Proto je dobré vzít zvíře hned po převzetí z útulku ke svému veterináři. Nechat je vyšetřit a v případě svědivosti nechat odebrat vzorek srsti a kůže a stanovit přesnou příčinu problému.

A opět dobrá rada: Zapomeňte na samoléčitelství! Protože ve finále tím můžete zastřít skutečný klinický obraz nemoci.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.