Stephen Crane: Nevěsta přijíždí do Yellow Sky

Když americký romanopisec, povídkář, básník a novinář Stephen Crane v roce 1900 zemřel, nebylo mu ani 29 let, přesto je soudobou kritikou označován za jednoho z nejtalentovanějších spisovatelů své generace.

Logo

Crane se narodil jako osmé přeživší dítě zbožným rodičům a vyrostl v několika městech v New Jersey a New Yorku. Začal psát ve čtyřech letech a v šestnácti už publikoval. V roce 1891 opustil vysokoškolská studia a začal pracovat jako reportér a spisovatel. První román Craneovi vyšel v roce 1893. Jmenoval se Maggie, dítě ulice, a stal se stěžejním románem amerického naturalismu. Mezinárodního věhlasu dobyl ale knihou Rudý odznak odvahy, která tematizuje americkou občanskou válku. Mistrný psychologický portrét chlapce, který prochází první bitvou ve válce Severu proti Jihu, ovlivnil americké autory od Hemingwaye až po Maltze.

Čte: Norbert Lichý
Připravil: Libor Magdoň
Překlad: Eva Masnerová
Zvuková spolupráce: Hana Plecháčková
Režie: Radovan Lipus
Natočeno: 2004

Později Stephen Crane přijal práci vojenského dopisovatele ve španělsko-americké válce, ale během cesty na Kubu se loď potopila. Crane se několik dní plavil v záchranném člunu a svůj zážitek zpracoval v povídce Otevřený člun. Poslední rok svého života žil v Anglii a psal o konfliktu v Řecku a na Kubě. V roce 1900 Stephen Crane umírá na tuberkulózu v sanatoriu ve Schwarzwaldu.

Netradiční texaský western Nevěsta přijíždí do Yellow Sky vyšel jako součást povídkové sbírky v roce 1898. Příběh odehrávající se na konci 19. století vypráví o střetu starého a nového světa. Ten starý symbolizuje opilý pistolník se zbraní v ruce, ten nový pak čerstvě ženatý starosta zlatokopeckého městečka.

autoři: Libor Magdoň , ele
Spustit audio