Stížnostem a nadávkám rozhořčených cestujících čelí tuto zimu řidiči autobusů z Jesenicka. Důvodem jsou zpoždění, která spoje nabírají kvůli sněhu. Na vině je podle vedení dopravců nekvalitní zimní údržba.

Jeseník není ani tuto sezonu spokojený se zimní údržbou silnic první třídy. Přes sliby soukromé firmy, která má cesty na starosti, se podle vedení města situace nezlepšila. Stížností od řidičů se množí. Silnice I. třídy ošetřuje v Olomouckém kraji už druhou zimu sdružení trojice soukromých společností. A kritiku odmítá. Za firmami stojí i Ředitelství silnic a dálnic. 

Řidič autobusu Kamil Macháček se připravuje na svou další jízdu. Pravidelně křižuje trasu mezi Jeseníkem a Javorníkem. Zimní údržba v rukou krajských silničářů byla podle něj pružnější. „No dříve to bylo určitě lepší,“ říká Macháček.

Se zimní údržbou není spokojená ani oblastní manažerka autodopravce Martina Chaloupková. Nejednou zůstal autobus pod Červenohorským sedlem nebo Pomezím stát kvůli uvízlým kamionům.

„Autobus projede vždycky, ale když to zablokuje kamion, tak je problém a je problém s obsluhou celé oblasti Jesenicka. Autobusy tam stojí i hodiny a čekají na odklizení a odtažení těch kamionů. Tyto problémy začaly v loňském roce a plynule pokračují i letos,“ vysvětluje Chaloupková.

Kvalitu práce kritizuje i Okresní hospodářská komora, její předseda Bořivoj Minář tvrdí, že soukromá firma opakovaně nezvládá situaci. Stejného názoru je i vedení města Jeseník.
„Před zimní sezonou proběhla schůzka všech zúčastněných s tím, že jsme dostali slib o zkvalitnění zimní údržby, ale z našeho pohledu k tomu nedošlo,“ říká místostarosta ze sdružení pro Jeseník Václava Urban. Jeho slova potvrzuje i místostarosta Loučné nad Desnou na Šumpersku Jaroslav Sembdner z ODS.

Sdružení firem nedostalo podle svého zástupce Tomáše Přikryla žádnou oficiální stížnost na kvalitu zimní údržby v regionu. A jak doplnil, postupuje zcela dle zadání investora. „Za poslední dny, kdy byl mimořádný spad sněhu, jsme vždy měli venku veškerou techniku, stanovené dojezdové časy jsme také vždy dodrželi, tudíž situaci hodnotíme jako zvládnutou,“ říká Přikryl.

I Ředitelství silnic a dálnic dodavatele obhajuje. „Je možné, že údržba, která probíhala v minulých letech, byla nadstandardní,“ říká šéf olomouckého ŘSD Martin Smolka, který nemá zatím firmě co vytknout. „Máme smlouvu, která se řídí zákonem a tam k žádnému porušení zatím nedošlo,“ dodává Smolka.

Jesenické radnici ale takový argument nestačí. Chce se proto spojit i s ostatními obcemi, policií a podnikateli a obrátit se se žádostí o kvalitnější zimní údržbu na MD.

autor: aja
Spustit audio