Stojí tolik, co ojeté auto. Vědecká knihovna v Olomouci získala unikátní publikaci o Sixtinské kapli

29. květen 2017

Celkem 329 tisíc korun. To je cena za nejdražší knihu v Česku. Jmenuje se Sixtinská kaple a v Olomouckém kraji ji nově vlastní jen Vědecká knihovna. Zakoupit ji musela v rámci takzvaných povinných výtisků. Údajně se tak jedná o nejdražší titul, který se kdy dostal na tuzemský knižní trh. Třídílný svazek si už teď v Olomouci může prohlédnout každý, kdo má zájem.

Tereza Vintrová, knihovnice olomoucké Vědecké knihovny Sixtinskou kapli sama před lety navštívila. Listuje knihou položenou na speciálních podstavcích. Díky fotkám se tak můžete seznámit s touto unikátní památkou.

„Můžete vidět opravdu velké detaily. To normálně neuvidíte, když tam stojíte dole a díváte se nahoru,“ říká.

Nové trojsvazkové dílo provází číslo 61. Přesně tolik centimetrů každá z knih na délku měří. Do prodeje v České republice pak šlo pouze 61 výtisků z celkových 1999 kusů.

„Jsou tam reprodukce, které jsou dělané speciální laserovou technikou. Mají lepší rozlišení než je lidské oko běžně schopné rozlišit. Za tu cenu si to můžete pořídit. Každý, kdo si ty tři svazky koupí, tak část jeho peněz jde na opravu Sixtinské kaple,“ dodává Vintrová.

Nová publikace o Sixtinské kapli

O ty nejvzácnější knihy pečuje ve Vědecké knihovně mimo jiné i Rostislav Krušinský. Trojdílný svazek o Sixtinské kapli skutečně nepatří mezi nejlevnější publikace v knihovně. Podle knihovníka se tam ale najdou i mnohem cennější díla.

„Tak především máme čtyři kulturní památky – Bibli boskovickou, dvojdílnou Bibli olomouckou, Graduál loucký a Evangeliář zábrdovický,“ vyjmenovává.

Třídílný svazek se asi nejvíce bude hodit akademikům při jejich bádání. Tuto publikaci si mohou prohlédnout i čtenáři Vědecké knihovny. A to buď sami při běžné návštěvě, nebo v září v rámci Dnů evropského dědictví.

Nová publikace o Sixtinské kapli
Spustit audio