Stráníci vám přinesou folkové pohlazení

17. říjen 2016

Manželské folk-trampské duo Verunky a Luboše Stráníkových patří dlouhou řadu let do folkové top špičky skupin u nás. Nejdéle Luboš i Veronika spolupracují s Mirkem Ošancem, který s nimi hrál v další koncertní středě Českého rozhlasu Olomouc. Naopak nováčkem v sestavě skupiny je kontrabasista Jirka Znamenáček, který byl pro mnohé z přítomných diváků velmi příjemným překvapením.

Koncert skupiny STRÁNÍCI začal blokem písní legendárního tria Petr, Paul & Mary, kteří proslavili písně Pete Seegera či Boba Dylana Jako první jsme slyšeli písničku Dlouhé lodě (If I had a Hammer), následovala O létání ( Lemon Tree), Časy se mění (The Times They Are A-Changin'), nebo Zastavím se (Don´t Thing Twice), které příjemně plynuly jedna za druhou. Poté se představili Luboš a Verunka Stráníkovi s písněmi z jejich nového alba Písničky, které jsme dostali, svou tvorbu prezentoval i Míra Ošanec, ale nejčastěji hráli písně z výše jmenovaného alba.

A opět zpívali písničky Dylana nebo Johna Denvera. Koncert tak dnes získal na zajímavosti tím, že tu zaznělo právě několik písní Boba Dylana, který o tři dny později získal letošní Nobelovu cenu za literaturu, která zhodnotila nejen jeho textařskou tvorbu, ale povýšila jeho vliv na folkovou hudební světovou scénu na nejvyšší možnou míru.

STRÁNÍCI předvedli posluchačům ve studiu i těm u monitorů počítačů, kteří sledovali přímý streamovaný přenos na YouTube to nejlepší z jejich tvorby. Přesto nezazněla řada dalších hitů v jejich podání. Škoda. I tak měli ale všichni možnost poznat skupinu, která neřeší vlastními písněmi svět kolem nás, jako to dělají jiní písničkáři a hudebníci, ale kvalitní přejatou tvorbou dělají radost všem kolem sebe. A to je mnohdy pro posluchače příjemnější a potěšující.

autor: Sandy Nosek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.