Střední škola řezbářská v Tovačově na Přerovsku letos slaví pětadvacáté výročí. Za tu dobu má na kontě stovky šikovných absolventů tradičních řemesel

8. březen 2020

V kraji je solitérem, jedinou střední školou kde se učí umělečtí řezbáři. Ve školních lavicích tráví, stejně jako studenti dalších oborů, zhruba polovinu výuky. Zbytek se odehrává ve školních dílnách a ateliérech. Tam začínají s výrobou jednoduchých kousků nábytku, tvoří své první reliéfy. S přibývající praxí se dopracují až k replikám starých komod, křesel, zrcadel či skříněk nástěnných hodin a taky k renovaci starožitného nábytku.

Dvakrát ročně můžete jejich práce obdivovat na tradičních prodejních výstavách, vždy ke konci školního roku a před vánocemi. Studenti jsou také autory několika dřevěných Betlémů vyrobených na zakázku měst a obcí, haptických modelů, mají za sebou i renovace nábytku nejen na místním zámku.

Přestože zájem o řemesla obecně upadá, v této škole si na nedostatek zájemců stěžovat nemohou. A absolventi školy s pětadvacetiletou tradicí, se zase nemusejí bát, že zůstanou bez práce. Naopak. Zájem o ně mají třeba nábytkářské firmy. Velká část studentů odchází na vysoké školy, často s uměleckým zaměřením.

Vydejte se s námi do míst provoněných dřevem. Střední školu řezbářskou jsme společně s Janou Zemkovou prozkoumali v pořadu Přímo z místa.

autor: zem
Spustit audio