Strunovrat - mladá kapela a čtyři zkušení muzikanti!

6. říjen 2015

V roce 2009 vzniká manželské duo Petr a Jitka Šottovi. V roce 2011 se k nim přidává hráč na bezpražcovou basovou kytaru Saša Frei. První vystoupení této trojice se uskuteční ve finále Porty v Řevnicích. Pod názvem Strunovrat skupina vystupuje od léta 2011. Na podzim 2012 se ke kapele připojila zkušená zpěvačka Zita Petříčková.

Repertoár Strunovratu tvoří autorské písně z dílny Petra Šotty. Hudbu této kapely je možno pojmenovat jako romantický folk. Petrovy písničky jsou uvěřitelnými příběhy, které prožívá jejich autor, ale především, které prožíváme všichni, jen si jich mnohdy nedokážeme všimnout.

Petr Šotta je ředitelem základní umělecké školy a učitelem hry na kytaru, ale někde v sobě stále skrývá kus kluka s lasturou, který "sní o lodích, co tam za tou duhou plují dál". Představuje si, jak uprostřed suchozemské České republiky, nad řekou Chrudimkou, touží po městech a ostrovech, kam by se rád vracel.

O tom všem zpívá v písni Chlapec a moře, podle které dostalo debutové album Strunovratu své jméno.

Naštěstí nejde jen o nesplnitelné touhy. Album přináší ve 12 písničkách čtyřicet minut krásné hudby, kterou si s kapelou Strunovrat můžete sami zpívat.

Petr Šotta, zpěvák, kytarista a autor písniček skupiny Strunovrat

Může se zdát, že písně Strunovratu nepřinášejí žádnou žánrovou revoluci, ale rozhodně nadchnou silou, která je ukryta v jejich obyčejnosti.

I vy se o tom můžete přesvědčit! V pořadu Regionální scéna, který jsme vysílali v pondělí 5. října 2015 po 18. hodině.

K poslechu vás zve autor pořadu Tomáš Peterka.


Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.