Studánka Pod Borem na Broumovsku je v každém ročním období oázou pro poutníky

10. prosinec 2023

V blízkosti obce Machov na Broumovsku v Královéhradeckém kraji, objevíte na odbočce z modře značené cesty na Bor, na kraji lesa krásně upravenou studánku. O její vzhled se stará obec Machov, o lahodnou chuť její vody pak sama příroda. Ke studánce se dostanete přímo z návsi obce.

Rekreační obec Machov leží jihovýchodním směrem od Police nad Metují. Je centrem letní i zimní rekreace v Broumovských stěnách, které nabízí lyžařský areál s teleskopickým vlekem o délce 600 metrů, upravenou sjezdovkou a skokanskými můstky. Najdete tam ale i množství značených turistických tras, cyklotrasy i horolezecké terény. A také průzračně čisté osvěžení ve studánkách.

K jedné z nich se můžete po modré značce z obce Machov směrem na vrcholek stolové hory Bor ve výšce 850 metrů. Studánku najdete přibližně v polovině této cesty. Jde o zastavení u Studánky pod Borem. Pod stříškou tam zurčí výtečná pramenitá voda. Na informační tabuli se můžete dočíst o zdejší floře a fauně.

Příroda v okolí Machova je jedinečná nejen svým výskytem vzácných a zajímavých druhů rostlin a živočichů, ale i klimatickými podmínkami, které jsou ovlivněné přítomností hřbetu Broumovských stěn a stolové hory Bor.

Pohled na Machov

Kousek od studánky je další zajímavost. Přírodní rezervace Farní stráň. Jsou to bučiny s jedlemi a javory, tedy lesní porosty, které svým složením nejvíc připomínají původní lesy. Voda ze studánky se po pár metrech vlévá do divokého Bučinského potoka.

Choďte, běžkujte a poznávejte

V zimním období je ve zdejším rekreačním areálu v provozu lyžařský vlek, milovníci běžek se mohou těšit z velkého množství upravených běžeckých tratí. Každoročně je Machov dějištěm republikového mistrovství, ať už v přespolním běhu, běhu na lyžích či skocích na lyžích. Koná se tu i extrémní závod horských kol Rallye Sudety nebo už tradiční Běh na Hejšovinu, který je součástí Českého poháru v běhu do vrchu.

Spustit audio